A Legyél az Internet Ásza tananyag célja megtanítani a gyerekeket, hogy hogyan internetezhetnek biztonságosan és okosan. A Legyél az Internet Ásza tananyag eszközöket és módszereket biztosít a tanárok számára a digitális állampolgárság és biztonság alapjainak iskolai oktatásához.
A program részét képező óratervek a legfontosabb leckéket helyezik előtérbe az oktatók számára, és felkészítik a tanulókat, hogy tudatos és sikeres állampolgárokká válhassanak az internet világában. A leckék elsajátítását gamifikációs módszerek is segítik az Interlandnek köszönhetően. Ez egy kalandokkal teli online játék, amellyel a gyerekek interaktív és szórakoztató módon tanulhatnak a digitális állampolgárságról és biztonságról.
Az Internetes Ászsági Kódex öt alapvető témája, a digitális állampolgársággal és biztonsággal kapcsolatban:

 

  • Megosztás előtt mérlegelj! (Legyél okos az interneten)

  • Ne dőlj be a kamunak! (Legyél éber az interneten)

  • Óvd meg a titkaidat! (Legyél erős az interneten)

  • Kedvesnek lenni menő! (Legyél kedves az interneten)

  • Ha kétséged van, beszélj róla! (Legyél bátor az interneten)

 

A leckéket leginkább 2-6. osztályig ajánljuk, de fiatalabb és idősebb korosztályok oktatói is hasznosnak találták a tananyagot, főként a legfontosabb fogalmak bevezetését, a csoportos beszélgetéseket (idősebb és fiatalabb korosztályokkal is), valamint a számítógépes játékokat. Arra biztatjuk, hogy Ön is kísérletezze ki, mi válik be leginkább a saját diákjainál, legyen szó akár a teljes tananyag oktatásáról, akár csak egy-két, az adott tanulmányi környezetben legfontosabb lecke részletes megbeszéléséről.