Kapcsolat ikonok

Videósok varázsában, avagy hol keressük a gyerekek, fiatalok sztárjait?

Videósok varázsában, avagy hol keressük a gyerekek, fiatalok sztárjait?

Az internetbiztonságról szóló, általános iskolai előadásaimba rendre beleszövöm a videósokat, a siker sosem marad el. A diákok örülnek, hogy valaki arról beszél velük, ami igazán lázba hozza őket, az oktató örül, hogy érdeklődő, figyelmes hallgatóságot nyer, a végén pedig mindketten egy jobb, biztonságosabb internetet hozhatnak létre. Erről lesz szó ebben a cikkben, amit remélhetőleg több is követ még.

Kik ezek a videósok? Milliók követik őket, főleg tizenévesek. Sztárok ők, hatalmas rajongótáborral, véleményvezérek, példaképek. Ha mi, felnőttek, megismerjük őket, óriási lépést teszünk a gyerekek, a tinik felé, bejuthatunk a számukra oly fontos „médiabuborékba”. Figyelem, a rajongás főleg az érzelmekről szól! A tolerancia-mérőt érdemes feltekerni a maximumra :). De azért lesz benne ismeretterjesztés, pályaorientáció, edukáció is.

Kezdjük egy játékkal: mondok néhány nevet, „tegye fel a kezét”, aki ismeri őket.
ZsDav, Valrusz, DoggyAndi? Megvan? Nincs?
IceBlueBird? OwnMcKendryi, Uborcraft? Ők esetleg?
Dancsó Péter, Pamkutya Béla és Pista? Talán ők igen?
Ha nem, akkor vajon honnan lehet őket ismerni?

Kicsi az esélye annak, hogy tévéből vagy bulvárlapokból. A YouTube-ról lehetnek ismertek. A fenti hírességek ugyanis úgynevezett vloggerek vagy youtuberek, akik a videómegosztón a saját csatornájukon szórakoztató vagy egyéb célú tartalmakat osztanak meg. (Vlogger: videós blogger, vagyis videókban naplószerűen, időrendi sorrendben, rendszeresen beszámolókat, történeteket elmesélő tartalommegosztó.)

A mai tizenévesek a csatornájukra feliratkozva követik őket és fogyasztják a tartalmaikat, amelyeket egy felelős felnőttnek ma érdemes megismerni. A sztárok valamennyien tizen- vagy huszonéves fiatalok, néhány harmincas talán van köztük, és valamennyien az ismeretlenségből jöttek az elmúlt néhány évben. Mára több százezer rajongójuk van, akik aktívan követik őket.

uborkraft.jpg

Mit jelent az, hogy videocsatorna?
Nos, a Google (a YouTube az övé) minden regisztrált felhasználójának biztosít egy tárhelyet és egy szerkesztési felületet, ahol bárki készíthet és feltölthet videókat, melyekkel saját gondolatait népszerűsítheti, előadásait terjesztheti. Ez a videócsatorna. Az ide feltöltött anyagokat lehet szerkeszteni (vágni, kiemelni, feliratozni, zenét alátenni stb.). Egy-egy csatornát lehet követni: ez a feliratkozás.

A youtubereket két dolog is motiválja, amikor saját csatorna működtetésébe kezdenek: az egyik az önkifejezés iránti igényük, a vágy, hogy mondanivalójukat, zenei vagy egyéb tehetségüket, humorukat másokkal megosszák. A másik, amely az első mellett szokott megjelenni, mert nem igazán áll meg magában: a bevétel iránti igényük. A YouTube ugyanis a videók (megfelelő sazámú) megtekintése után fizet a feltöltőknek, mert a nézők, akik a videotartalmak mellett a reklámokat is megnézik, ezzel pedig a Google bevételeit növelik. És igen, pár százezer ember napi pár órás fogyasztása már komoly reklámidő, komoly ügyfélélménnyel, elköteleződéssel.

Tehát a videósok ezért pénzt kapnak, és a népszerűségük miatt a szponzorok is megtalálják őket. De erről majd később.

Hogy kerülnek a közelükbe tehát a gyerekek, tinik? Feliratkoznak.

#FeliratkozásFelnőttszemmel
Fontos szabály, hogy csak a 13 éves kort betöltve lehet a Google-nél fiókja valakinek. Ezt a gyerekek egy, a valóságosnál korábbi születési évszám megadásával simán megoldják, és így már akár alsósként is követik a videósokat. Szülői, tanári felügyelet nagyon jól jönne ilyenkor…

Ha valaki „feliratkozik”, vagyis megnyomja a feliratkozás gombot és a kis harang ikont, attól kezdve a csatorna frissítései – ha új tartalom kerül fel –, megjelennek értesítésként az okostelefonján.

A cikket írta: Fülöp Hajnalka Safer Internet Program oktató

Az áttekintést a tervek szerint folytatjuk a „Milyen témákról beszélnek a videósok?” „Hogyan segítik a nevelést a videósok?" , „Öt dolog, amit tanulhatunk a videósoktól az ÉLET-ben való boldoguláshoz", „Hogyan lehet pénzt keresni a YouTube-on?" vagy a „Hogyan beszélgess gyermekeddel a videósokról?" témákkal.

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink