Kapcsolat ikonok

Pokémon GO – mobil átjáró az online játékok világába

Pokémon GO – mobil átjáró az online játékok világába

Ugyan még csak nagyjából egy hónap telt el a Pokémon GO megjelenése óta, de már így is látszik, hogy ez az idei nyár legnagyobb dobása. Többek között Blastoise, Venusaur, Charizard és Pikachu születtek újjá a Nintendo generáció hamvaiból abba az online világba, amely most lázban ég a Niantic Labs legújabb applikációjától.

A Pokémon GO a következő felkiáltással mutatja meg a felhasználóknak, vagyis a leendő edzőknek, hogyan is vehetnek részt ezen a virtuális, de mégis valóságos utazáson: „Kelj fel, mozdulj ki, és fedezz fel! Ahogy a szabadban sétálsz, az okostelefonod rezegni kezd, hogy megmutassa neked, merre találhatsz pokémonokat.”

Az elsöprő népszerűség mellett azonban számos kérdés és kétely merült fel a Pokémon GO-val kapcsolatban, mindenek előtt a gyermekek online biztonságát érintően. Több illetékes és Safer Internet Központ (SIC) próbálja felhívni a figyelmet a játék esetleges veszélyeire, mi pedig most bemutatjuk ezeket. Részletek a címsorra kattintva a különböző európai Saferinternet központok megosztásaiból. A cikk után összegyűjtöttünk néhány hazai cikket a Pokemon Go használatáról is. 

Mi is az a kiterjesztett valóság?

  Sok játékra jellemző, hogy egy mesterséges valóságot teremt, legyen az közvetített, virtuális vagy kiterjesztett. A Pokémon GO az utóbbi kategóriába tartozik, ahol közvetlenül vagy közvetetten a valós környezet részeinek látványa kibővül számítógép generálta ingerekkel, például képekkel, hangokkal vagy videókkal. A koncepció működését vizsgálva a luxembourgi Safer Internet Központ egy átfogó cikket adott ki, többek között kitérve benne a játék történetére is. Az Internet of Things (a dolgok internete) elképzelés szemszögéből kiindulva egy ennél gyakorlatiasabb megközelítésben fejti ki a Telefonica, hogyan is láttatja a világot a Pokémon GO a kiterjesztett valóságon keresztül. A cikk itt olvasható: Pokémon GO shows the way towards connected augmented reality).

 

A Pokémonok befogásához muszáj az alkalmazáson keresztül vásárolni?

A felhasználó szintjétől függően 133 vagy 145 pokémon befogásának lehetőségével kezdődik el a játék. A pokémonok kódexe, vagyis a Pokékódex alapján azonban több mint 700 fajta pokémont is befoghatnak a játékosok vagyis az ún.”edzők.” Az applikáción belül, a Pokémon Shopban olyan eszközöket vagy érméket lehet vásárolni, amelyek segítenek a befogásban. Ha bizonytalanok lennénk, hogy hogyan kapcsolhatjuk ki az ezt megengedő beállításokat, akkor érdemes elolvasni a holland Safer Internet Központnak a témában kiadott cikkét.

 

Van valamilyen tájékoztató kifejezetten szülőknek és tanároknak?

De még mennyi! Az applikáció csak a 13. életévüket már betöltött felhasználókat engedi regisztrálni, habár a 13 évnél fiatalabbak szülei a gyermekük hozzáférésnek megerősítésével vagy közvetlenül a cég megkeresésével hozzájárulhatnak az applikáció használatához gyermekük számára. A szülőknek azonban mindenképpen ajánlatos tájékozódni az app beállításait illetően. Érdemes olyan rövid és konkrét cikkekkel kezdeni, mint az ír Safer Internet Központjának a Négy dolog, amelyet a szülőknek a Pokémon Go-ról tudniuk kell című közleménye (Four things parents need to know about Pokémon GO), vagy a Family Online Safety Institue (FOSI): Mi is az a Pokémon GO (Tip Sheet: What is Pokémon GO) című írása.

német Safer Internet Központ miközben arra próbált választ találni, hogy hogyan is válik valaki felhasználóvá, illetve hogy mennyi időt vesz ez el az életünkből, pedagógiai szempontokat is megvizsgált (Pokémon GO under the pedagogical loop). Ezzel párhuzamosan az osztrák központ 10 hasznos tippet szedett össze a felhasználóknak, amiben felhívja a figyelmet az alkalmazás által kért hozzáférésekre, a képernyőképek készítésére és arra, hogy mennyire fontos kikapcsolni az applikációt, ha már nem akarjuk használni azt (10 safety tips for Pokémon GO).

További információkért érdemes elolvasni a brit Gyermekmentő Szolgálat által kiadott Pokémon GO a parent's guide és  Parents Guide című kiadványokat.

 

Vannak olyan helyek, ahol nem lehet Pokémon Go-zni?

Elméletileg a játékot bárhol lehet játszani. A gyakorlatban azonban már léteznek olyan korlátozó kategóriák, melyekbe azon területek tartoznak, ahol az alkalmazás nem működik. Ilyenek többek között az emlékhelyek, Holokauszt múzeumok vagy katonai bázisok, ahogy arra a New York Times is kitér egy cikkében.

 

Mennyire biztonságos a Pokémon GO?

Az applikáció biztonságosságát nemcsak adatvédelmi szempontból elemezték, hanem a portugál rendőrőrsök a szabadban tartózkodás veszélyeire is felhívták a felhasználók figyelmét, és hasznos tippekkel látták el őket.

Ahogy azt a Common Sense Media jelentése kihangsúlyozza, a Pokémon Go használata különböző biztonsági kérdéseket vet föl, mint például, hogy ha játék közben bejelentkezünk a Google fiókunkba, akkor minden adatunk elérhetővé válik.

Az applikáció bármilyen iOS vagy Android alapú telefonra letölthető, ám hozzáférést kér a helyzet-meghatározó és a kamera adataihoz, a kapcsolati adatokhoz, de még az akkumulátorhoz is. A felhasználók csak a születési dátumuk megadása és vagy a Google vagy a Facebook vagy a Pokémon Trainer Club fiókjukba történő bejelentkezés után kezdhetnek el játszani.

brit Safer Internet Központ cikkében elsők között foglalkozott az applikációval, kiemelve a kockázatait és azt, hogyan hogyan lehet azokat elkerülni (Pokémon GO - Gaming gone mobile). A lengyel központ szintén kitér az adatvédelemmel kapcsolatos veszélyekre az általuk kiadott cikkben (How to safely catch Rattata and the rest of the team), a bulgáriai központ egy további összefoglalóban pedig olyan lehetséges problémákról ír, mint az okostelefonok akkumulátorának gyors lemerülése a játék során, illetve, hogy mivel is jár, ha a technológiát kivisszük a szabadba. A szlovéniai központ is hasonló kérdésekkel foglalkozott egy nem rég megjelent kiadványban, érintve a magánélet biztonságával és a pszichológiai problémákkal kapcsolatos aggodalmakat, a horvát központ pedig szintén így tett a kifejezetten felhasználóbarát Pokémon Go útmutatójában (Pokémon GO guide).

További hírekért látogassa meg a Pokémon GO weboldalt, illetve az alkalmazás Twitter, illetve Facebook oldalát.  

Ha érdeklődik az online játékok iránt, olvassa el, hogyan vélekedett erről az Insafe Network a 2016 áprilisában megtartott találkozója alkalmából. Ha még több információt szeretne olvasni az alkalmazásról, kérjük, látogassa meg az Better Internet for Kids (BIK) Guide to online services oldalát.

***

Fordította: Radács Kata, önkéntes fordító, Safer Internet Program, Magyarország

Forrás: Better Internet for Kids

Hogyan működik a Pokemon Go- video a Niatic oldaláról elérhető itt.

Hazai cikkek:

Hamis Androidos alkalmazások a Google Playen

Csizmazia-Darab István IT-biztonsági szakértő cikke

http://antivirus.blog.hu/2016/07/20/hamis_androidos_alkalmazasok_a_google_playen

Mindent láthat Google-fiókunkban a Pokémon Go

Az  origo Techbázis rovatának cikke 

http://www.origo.hu/techbazis/20160712-mindent-lat-rolunk-a-google-fiokunkban-a-pokemon-go.html

Pedagógusok és a Pokémon Go – Irány a kiterjesztett valóság!

Czékmán Balázs, a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola informatikatanára, az IKT Masterminds Kutatócsoport tagjaként a kiterjesztett valóság pedagógiai alkalmazásáról

http://moderniskola.hu/2016/07/pedagogusok-es-pokemon-go-irany-kiterjesztett-valosag/

Kérdése van a témával kapcsolatban, vagy megosztaná véleményét? írjon nekünk:  sip@gyermekmento.hu

A cikk forrása: www.betterinternetforkids.eu

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink