Kapcsolat ikonok

Festés másként – színfolt a Szigeten: Saferinternet – sátor, az internetbiztonság szigete

Festés másként – színfolt a Szigeten: Saferinternet – sátor, az internetbiztonság szigete

A több százezer fiatalt vendégül látó, a napokban véget ért augusztusi  Sziget Fesztiválon is jelen volt a Safer Internet Program (SIP), egy sátorral, ahol munkatársai, önkéntesei  fogadták a folyamatosan érkező érdeklődőket, akik a sátorban tett látogatás és foglalkozások, játékok után az internetet biztonságosabb, tudatosabb használóivá válhattak. Miként szólíthatták meg a fesztiválozókat ezzel a komoly témával? Hogyan tudták bevonni őket a tudatosabb, felelősebb viselkedésről szóló programba? Fellibben a sátor ajtaja.., feltárul a titok!

A helyszínről Preszl Éva és Matusek Zsuzsa a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programja (SIP) munkatársai válaszoltak a kérdésekre.

Mióta van jelen a Szigeten a Saferinternet.hu program?

  • Preszl Éva a hozzá köthető Életrevaló Egyesülettel több tizenöt éve résztvevője, aktív eleme a Sziget Fesztiválon a Civil Szigetnek- kezdi Matusek Zsuzsa a beszámolót. - A Safer Internet Programot (SIP) Éva  2015-ben vitte ki először a Szigetre, én idén csatlakoztam.  A drog-prevencióval és tudatos, biztonságos internethasználattal is foglalkozó szervezet most egy meglepő ötlettel tette vonzóvá a fiatalok bevonását.

(A válaszokat most Zsuzsától kapjuk..- a szerk. )

Mielőtt elárulja, mi volt az a meghökkentő ötlet, még egy kérdés: magyar vagy külföldi „szigetlakók” látogattak el főleg a standra?

  • A látogatók zöme, kb. 80 %- uk angolul v. más idegen nyelven beszélő fiatal, akik akár Dél-Koreából is hajlandóak idelátogatni - persze ezek megfigyelésen alapuló számok! A 16-24 éves korosztály a legjellemzőbb, és általában párok jöttek. A hangulat kitűnő, a vendégek mindegyike toleráns, segítőkész, elfogadó, barátságos emberként mutatkozott meg előttünk.

festesmasknet.jpg

És most térjünk vissza a Saferinternet.hu felirattal ellátott ságorhoz. Mi volt a meghökkentő ötlet, mivel tudták a Sziget fesztiválon bulizók ingerküszöbét áttörni, és megállítani őket a sátornál, sőt..?

  • A nyelvi korlátok miatt Éváék jól bevált módszereként egy szavak nélkül megérthető tevékenységgel állítjuk meg a fiatalokat. Ez az ötlet az arcfestés volt, ezt meglátva megálltak, és szabadon és ingyen kifesthették magukat. A megállított fiatalok maguk kérdezték, kik vagyunk, mivel foglalkozunk. Pörgés volt folyamatosan, több műszakban álltak helyt munkatársaink, önkénteseink!
  • Jó ötlet mellett fontos, hogy nálunk mindig jó volt a hangulat és az önkénteseink is tudtak angolul, tehát oda tudtak fordulni a látogatókhoz. Reggel 10- től este nyolcig folyamatosan voltak vendégeink, túlzás nélkül állítom, hogy nálunk volt a legtöbb a szomszédainkhoz képest, szerintem..

Hogyan vonták be a fiatalokat az internet biztonságosabb, tudatosabb használatának témájába a Szigeten, a Saferinternet.hu sátorban?

  • Először is a játékosságukra számítva: a Preszl Éva által megálmodott és kivitelezett Lájkvadász társasjátékkal játszottunk Velük, ami sokszínűen járja körbe a közösségi médiában, internetes világban gyakori  jelenségeket. (Ez a játék egy egyedi kivitelezésű  táblás, bábuk mozgatásával játszható, „szerencsekártyás” társasjáték. Itt lehet bővebben megismerni. A szerk. )A netes jelenségeket a társakkal együtt lehet megismerni, legyőzni, megbeszélni-  ez volt az egyik legnépszerűbb tevékenység.

lajkvadasz.jpg

  • A másik, hogy az ő élethelyzetükről szóló kérdéseket vitattunk meg velük: pl. milyen fotót tölthetnek fel, hogy később se bánják meg, pl. a Szigeten egy nem épp józan esete után inkább másnap, alvás után posztoljanak, így jobban tudják kontrollálni a képeket, amit ugye később nem lehet eltávolítani az Internetről. A másik téma, amit felvetünk nekik, és mindig nagy felháborodás, zúgolódás, saját történetek kísérik: a bekapcsolva maradt webkamera, amin keresztül bárki láthatja, rögzítheti  a készülék előtt gyanútlanul  a felhasználót, vagy a vele történteket. Mit tegyünk, hogyan működik ez, hogy lehet megelőzni, kivédeni, csökkenteni, ha valaki pl. az internet „sötét bugyraiban” pont erre kíváncsi? Fontos, hogy mindig rögzítjük: hogyan működik, ki vagy mi érdeke van mögötte, Te mit tudsz tenni, hogy tudsz beavatkozni most és később is az internet biztonságosabb hellyé változtatása érdekében?

Milyen volt az aktivitás és mit lehetett kapni a standon?

  • A kvízeket, kérdőíveket, játékokat is kedvelték, a Lájkvadász kifejezetten tetszett nekik Éva egyedi ötletén alapuló egyszerű, de praktikus kivitelezése miatt. A hely szelleméhez illően fényvisszaverő karpántot is lehet kapni, és szórólapot is vihettek. Az élményszerűen megszerezett tudást is itt kell említeni, hisz a a leghosszabban ható „elmékünk”, amit adhattunk nekik..

Milyen felkészítést kaptak az önkéntesek a Szigeten való munka előtt?

  • Minden megjelenés előtt két alkalommal tartunk képzést, ahol a drogprevenciós ismereteken kívül az internethasználat veszélyeivel, és megoldási módjaival ismerkedhettek az önkéntesek.- ezt a választ már Preszl Évától kapjuk, akki a következő kérdésre is örömmel felel: 

satorelottsokan.jpg

A szigetlakók kitölthettek egy kérdőívet az internet használati szokásokról, a fiatalok véleményére voltunk  ezen kívül kíváncsiak a veszélyekkel kapcsolatban. Mi ennek az első eredménye, mit tükröz ill. mikor lehet megismerni a részletesebb eredményeket?

  • A Sziget Fesztivált követően szeptember elejére tervezi Preszl Éva, ( aki szociológus is )a kitöltött 140 kérdőív feldolgozását, és az eredmények publikálását.

Mi a tervük a jövőre nézve a Szigeten, a bulihangulatban a saferinternet.hu és az internetbiztonsági tudorosabb viselkedés ügyében, hogy lehet mindezt a Sziget-en "átcsomagolni", fogyaszthatóvá tenni a fiatalok számára?

  • Az idei hangulattal vagy még jobbal várjuk az érdeklődőket, az internethez hasonlóan mi sem felejtünk, és itt is megköszönjük önkénteseink és munkatársaink helytállását. A képek magukért beszélnek.

fotó: Életrevaló Egyesület

Köszönjük a munkát és az interjút!

F.H.

Akit érdekel az internetbiztonságról szóló előadás, foglalkozás ill. a Lájkvadász társasjáték, az  bátran jelentkezzen az ingyenes lehetőségekért a saferinternet.hu oldalon ill. a Facebook-on. A Sziget hangulatot nem is, de a játékos, élvezetes, érdekes és a fiatalok élethelyzetéről szóló programot garantálni tudjuk.

Fiataloknak!

Szeretnéd Te is megismerni a Lájkvadászt? Játékos oktatásokon, foglalkozásokon vennél részt? Akár egy  konferencián is kipróbálnád magad? Önkénteskednél az internetbiztonság témájában? Iskolai közösségi szolgálatot szeretnéd ezzel a témával, érdekes, izgalmas helyeken tölteni?

Ha a fentiek közül akár egyre is „igen”-nel feleltél, akkor Téged is érdeklehet  a Saferinternet.hu Youth Panel,  az a  közösségi hely, ahol hasonló gondolkodású fiatalok, diákok várhatnak Rád!

Elérhetőségeink:

A programot Magyarországon a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által vezetett konzorcium működteti, az Európai Unió támogatásával.

Ingyenes foglalkozás igénylése, tudatosítást segítő tananyagok, tájékoztatók, bővebb információ honlapunkon:  www.saferinternet.hu,

vagy a Facebook-on: www.facebook.com/SaferinternetMagyarorszag ,

YouTube: Saferinternet-csatorna

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink