Kapcsolat ikonok

SIP- SIP- Hurrá!

SIP- SIP- Hurrá!
SIP- SIP- Hurrá! Ilyen volt az első SIP-tábor Balatonfenyvesen

írta Fülöp Hajnalka, 2020.06.26.

A Safer Internet Program keretében az oktatók nem csak a tanévben látogatnak el különböző iskolákba, hanem rendszerint nyáron is tartanak előadásokat, foglalkozásokat táborokban, rendezvényeken. Az idei nyár is így kezdődött: hátrányos helyzetű gyerekek számára szerveztek hétnapos balatoni tábort, ahol a táborozók nem csak strandoltak és szórakoztak, hanem bevezették őket a biztonságos internethasználat rejtelmeibe is.

A Safer Internet Program táborában a gyerekek játékos, interaktív foglalkozásokon vehettek részt, előadásokat hallgathattak, társasjátékokat és szituációs játékokat próbálhattak ki internetbiztonsági oktatókkal, miközben az online tér biztonságos használatáról, személyes adatok védelméről, vagy akár a közösségi oldalakról tanulhattak.

A tábort a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezte Balatonfenyvesen, 2020. június 18-július 1. között, a szervezet pécsi munkatársa, Moór Eszter szervezésében.

A pécsi önkormányzat üdülőjében, gyönyörű, ősfás környezetben 78 általános és középiskolás gyerek, fiatal és mintegy 10 szülő és nagyszülő töltötte el együtt a hetet. A tábor szakmai részét négy SIP-oktató biztosította, akik három különböző csoportban, a hét minden napján foglalkozásokat tartottak a táborozóknak. Egy-egy oktató dolgozott az alsó tagozatos diákokkal, a felsősökkel és külön a tizenévesekből és a felnőttekből álló vegyes csoporttal.

Sajnos a rossz, esős idő miatt a gyerekek kevés időt tudtak a parton tölteni. Annál többször lehetett “fürdeni” a programok kavalkádjában, amit  az e sorok írója által megszólított minden résztvevő értékesnek, érdekesnek és örömtelinek élt meg. A rossz időben a benti programok mellett a kehidakustyáni fürdőbe, a badacsonyi hegyre és hajókirándulásra és a balatonboglári kalandparkba is eljutottak a gyerekek, volt diszkó, mozizás, és a legfontosabb: szabad játék a szabad levegőn! Együtt!   

 

Mi történt a táborban a Safer Internet Program keretében? 

A beszámolót Matusek Zsuzsanna kezdi: “Az én csoportom 5 és 11 éves gyerekekből állt. A tábor végére már tizenöten voltunk, így az emeletes ágy tetején is ültek a gyerekek. Fő témáink az internetbiztonság köré szerveződtek.  

“ - Ne bízz meg az idegenekben, ha chatelsz, ne árulj el magadról adatokat (mi is az adat?) és bizalmas információkat.”

 A másik fő téma a képfeltöltés volt. Milyen képeket és milyen feltételekkel lehet feltölteni a netre? A gyerekek minden nap egy naplóbejegyzést, rajzot készítettek az aznapi eseményekről. Csináltak villáminterjúkat a többi táborozóval és felnőttekkel a fenti témakörökben, ezzel is kihangsúlyozva a képek és hangfelvételek készítéséhez elengedhetetlenül szükséges hozzájárulást vagy a személyes adatok védelmét. Tartalmas hét volt. Nagyon jól éreztük magunkat.”

 

  SISP tábor2             

 

                  SISP tábor4

 

 

A felső tagozatos diákok is sok -sok játékkal, páros és csoportos gyakorlatokkal tudatosították az internetezés szabályait, Böjte Zsófia és Preszl Éva oktatók vezetésével. Ők is aktív tartalom-előállítók voltak, hisz készítettek közösen fotókat, videókat, amiket a “számítási felhőbe” töltöttek fel, tehát ezt is most már tudatosan tudják használni.  Átbeszélték a feltöltés szabályait (életkor, téma, adatvédelem, mások tiszteletben tartása stb.) Ebben a csoportban szóba került a közösségi média használata (Facebook, Instagram, TikTok stb.), a videójátékok, az egymással való online kommunikáció szabályai. A résztvevők aktívan, saját témákat is felhozva, lelkesen dolgozták fel a “karanténsuli” során szerzett élményeiket. A táborban számos szokást és szabályt megismerhettek, melyek a barátságosabb és hatékonyabb internetezést teszik lehetővé. A tábor lakói az utolsó napon a saját fejlesztésű, Lájkvadász nevű társasjátékkal is játszottak, ami egy élőszereplős, formabontó program volt, sok vidám és izgalmas pillanattal. 

SISP tábor3                  siptábor8

tudásfelhő

A szülők, nagyszülők és a fiatal felnőttek közös foglalkozásai nagy kihívást jelentettek, hisz a generációk online időtöltései sok mindenben eltérnek egymástól, de még egy fiatal fiú és egy lány online tartalomfogyasztása és digitális szokásrendszere sem egyforma.

A foglalkozásokon így sokszor azon ügyködtek a résztvevők, hogy a közös pontokat, a közös értékeket és a közös kommunikációs eszközöket megtalálják. A játékos, sok interakcióval, filmnézéssel és beszélgetésekkel tarkított foglalkozásokon szóba került a családon belüli beszélgetések témája, a “mit csinálnak a tinik a neten” kérdése, és a végtelen interneten oly fontos önszabályozás is. Lelepleztek átveréseket, kiderítettek hamis profilokat, létrehoztak otthon is használható digitális házirendet. A végére a különböző korú, nemű és foglalkozású emberek barátságos hangulatban, sok közös élménnyel és tudással gazdagodva, magukról is többet megtudva térhettek haza. 

siptábor

Az aktív munka, a közösségépítés és az élményalapú tanulás jutalmaként a tábor résztvevői a Safer Internet Program ajándékaival gazdagodhattak: Hasznos eszközöket kaptak a bankkártyájuk, adataik védelméhez, a mindennapos irodai-iskolai munkához, és – mivel fontos a digitális diéta, a “kütyüktől” való  távolságtartás is – a biztonságos kerékpározáshoz, szabadban való mozgáshoz is.

A Safer Internet Program oktatói  élménypedagógiai módszerekkel és sok interaktív játékot tartalmazó eszköztárukkal örömmel vállalják ingyenes foglalkozások tartását nyári táborokban,  ami a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatásával  igényelhető. Ősztől az iskolák, közművelődési intézmények ismét igényelhetik ezt a szolgáltatást iskolai órák keretében, ahogy ezt már tizedik éve teszik is, évente több mint 34 ezer felhasználó számára. 

siptábor7

 

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink