Online játékokkal játszik a gyereked? Keresd a PEGI-számot, és tarts biztonságban őt!

Online játékokkal játszik a gyereked? Keresd a PEGI-számot, és tarts biztonságban őt!

Közeledik a karácsony, ugrásszerűen megnő a videójátékipar termékei iránti kereslet. Már csak az a kérdés, hogyan válasszuk ki ezeket a termékeket, főleg akkor, ha gyermekeknek szeretnénk ajándékozni. A játékok PEGI korhatár-besorolása útmutatást nyújt a fogyasztók (de elsősorban a szülők) számára, és segít nekik eldönteni, hogy megvegyenek-e bizonyos termékeket, vagy sem. 

Az Egységes Európai Játékinformációs Rendszert, azaz a PEGI-t (Pan European Game Information) 38 európai országban, közte Magyarországon is használják a videójátékok (elektronikus játékok) életkor szerinti besorolására. A PEGI nem a nehézségi szintet vagy a használathoz szükséges készségeket veszi figyelembe, hanem azt, hogy a játék megfelel-e az adott életkornak. Javítja az átláthatóságot a fogyasztók, különösen a szülők számára, amikor játékokat vásárolnak.

A PEGI nem egy általános jogszabályba foglalt, minden országra kötelező érvényű szabályrendszer, hanem egy magatartási kódexen alapul. Olyan szabályrendszer, amelynek alkalmazására minden, a PEGI-rendszert használó kiadó szerződésben kötelezi magát. Egyes országokban a PEGI a tényleges szabvány, külön szabályozás nélkül, más országok hivatalosan is elismerték a PEGI-t az egyedüli életkor-besorolási rendszerként, míg megint más országok a PEGI-minősítési rendszert beépítették a korosztály-besorolást szabályozó médiatörvényekbe, így a címkék a kiskereskedelemben is alkalmazhatóvá váltak. Angliában például 2012. július 30-a óta jogilag érvényesíthető játékosztályozási rendszer a PEGI; Magyarországon használják ugyan a besorolást, de nincs rá külön jogszabályi alap.

 

A PEGI korhatár- és tartalmi besorolás fajtái. Mit keressünk, és mit jelölnek a számok/ábrák?

PEGI borítókép

PEGI 3

Minden korosztály számára megfelelő tartalom. A játék nem tartalmaz olyan hangokat vagy képeket, amelyek valószínűleg megrémítik a kisgyermekeket. Az erőszak nagyon enyhe formája (vicces kontextusban vagy gyermeki környezetben) elfogadható. 

PEGI 7

Ide sorolják azokat a játékokat, amelyek olyan jeleneteket, hangokat, képeket tartalmaznak, amelyek ijesztőek lehetnek a fiatalabb gyermekek számára. Az erőszak nagyon enyhe formái (burkolt, nem részletes, nem realisztikus) elfogadhatók.

PEGI 12

Ebbe a kategóriába tartoznak azok a videójátékok, amelyek már szemléletesebben jelenítik meg az erőszakot kitalált karakterekkel szemben, vagy burkolt erőszakot tartalmaznak  emberszerű karakterekkel szemben. Szexuális célzás vagy szexuális testtartás jelen lehet, durva beszédnek enyhének kell lennie. A szerencsejáték szintén jelen lehet.

PEGI 16

Ebben a korhatár-besorolásban az erőszak (vagy a szexualitás ) ábrázolása  már olyan,  amilyen a valós életben is  lehetne. A durva nyelvezet használata erőteljesebb lehet, megjelenhetnek a szerencsejátékok,  a dohány- és az alkoholfogyasztás,  az illegális drogok használata.

PEGI 18

A felnőtt korhatár-besorolású termékekben  a szélsőségesen durva erőszak,  a látszólag céltalan gyilkosság és a védtelen karakterekkel szembeni agresszió jelenik meg. Vonzóvá teszik az illegális droghasználatot és nyíltan ábrázolják  a szexualitást. 

piktogrammok

Durva beszéd: Ez a piktogram a PEGI 12 (enyhe káromkodás), a PEGI 16 és 18 (pl. szexuális jellegű káromkodás vagy istenkáromlás) besorolású  játékokon szerepelhet.

Diszkrimináció: a játék faji, vallási, nacionalista vagy más alapú hátrányos megkülönböztetést  ábrázol, vagy erre ösztönöz.  (Mindig a PEGI 18-as kategóriában szerepel, és valószínűleg törvénysértő.)

Drogok: A játék illegális kábítószerek, alkohol vagy dohány használatára utal,  vagy azt ábrázolja (PEGI 16, 18).

Félelem: Ez a piktogram a PEGI 7-es játékokon jelenhet meg, ha olyan képeket vagy hangokat tartalmaznak, amelyek ijesztőek lehetnek a kisgyermekek számára, vagy a PEGI 12-es játékokon, ha rémületet keltő hangokat vagy horrorisztikus elemeket tartalmaznak  (de nem jelenik meg bennük az erőszak).

Szerencsejáték: A játék olyan elemeket tartalmaz, amelyek ösztönzik vagy tanítják a szerencsejátékot. Általában olyan szerencsejátékok jelennek meg, melyeket a való életben kaszinókban, játéktermekben lehet játszani.  A PEGI 12,  16 vagy a  18-as kategóriába tartoznak.

Szex: A játék meztelenséget és/vagy szexuális  tevékenységet ábrázol, vagy szexuális utalásokat tartalmaz. A piktogram rákerül  a PEGI 12-es játékokra, ,  amelyek képi vagy szövegbeli szexuális utalásokat tartalmaznak, a PEGI 16-os játékokra, ha azokban a meztelenség a szexhez kapcsolódik  és szexuális aktus látható bennük, a nemi szervek megjelenése nélkül, illetve a PEGI 18-as kategóriára, ha nyílt szexuális tevékenység jelenik meg a játékban.

Erőszak: A játék erőszakot tartalmaz. A PEGI 7 besorolású játékokban ez csak burkolt erőszak lehet. A PEGI 12 besorolású játékok tartalmazhatnak erőszakot fantáziakörnyezetben vagy burkolt erőszakot emberszerű karakterekkel szemben, míg a PEGI 16 vagy 18 besorolású játékok erőszak-ábrázolása egyre inkább valósághű.

Online – A játék online játszható. Mivel ma már ez szinte az összes videójátékkal így van, 2015-óta ezt a megjelölést már nem használják, de a régebben forgalomba hozott játékoknál még találkozhatunk vele.

Játékon belüli online vásárlások – 2018-tól használják ezt a besorolást, ami azt jelöli, hogy a játék további, pénzzel megvásárolható és letölthető tartalmakat vagy mikrotranzakciókat tartalmaz.

A besorolást és a rendszer  működtetését jogi és szakértői csoport végzi. A Panasztestület a PEGI-rendszert használó kiadókat a szabályzatában meghatározott szankciókkal sújthatja, amennyiben nem megfelelően használják a besorolást.

 

Forrás: pegi.info

 

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink