Mobilok, buli, biztonság - Tippek szülőknek és fiataloknak a biztonságos fesztiválozásért

Mobilok, buli, biztonság  - Tippek szülőknek és fiataloknak a biztonságos fesztiválozásért

Augusztus 8-tól ismét Sziget Fesztivál lesz Budapesten, és ismét jelen lesz a Safer Internet Program! Ez is aktuálissá teszi az alábbi, fiataloknak szóló jó tanácsokat, amelyeket nethasználat, szórakozás vagy utazás közben is be kell tartanunk.

A Sziget -fesztiválon 2017-ben is ott volt a SIP, a képen az érdeklődő fiatalok és Preszl Éva, Matusek Zsuzsanna oktatóink 

Zajlanak a fesztiválok és a (nem csak) fiatalok ezrei–tízezrei számára is egyre népszerűbb rendezvények. Ezeken lazulni, barátkozni, pihenni és feltöltődni ugyanúgy lehet, mint tanulni, sőt bajba kerülni is. Hogy leginkább az előbbiek előnyeit élvezzük, és a netes világunk is ép maradjon, ebben is segít ez a cikk.

A Telenor felkérésére a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány négy generáció képviselőit kérdezte meg arról, hogy milyen bulizási szokásaik voltak/vannak, illetve hogy mit gondolnak a biztonságos fesztiválozásról, és hogyan változtatta meg a bulizási szokásokat a mobilok elterjedése. Itt vannak az eredmények és az Alapítvány által megfogalmazott jó tanácsok szülőknek és fiataloknak a fesztiválszezonra, amiket kiegészítettünk a biztonsághoz szükséges okostelefon-használattal. 

  1. Fontos, hogy sokat beszélgessünk, ne legyen tabu az alkohol, a drog, a szex.
  2. A nyílt kommunikáció segít, hogy egyről a kettőre jussunk, és a gyerek se érezze, hogy egyedül marad a problémájával. Legyünk elérhető szülők. Adjunk gyakorlatias tanácsokat.
  3. Ne egyedül menjen a gyerek, barátok vigyázzanak egymásra.
  4. Beszéljük meg a buli végét, hogy haza kell-e telefonálni, a hazaérkezés időpontját, módját.
  5. Ne induljon el éhesen otthonról!
  6. Legyen feltöltve a mobilja, telefonálási kerettel, mobilnettel és energiával is. Ehhez hordozható energiatárolók, ún. power bankek már pár ezer forintért elérhetőek, és órákkal több telefonhasználatot tesznek lehetővé.
  7. Legyen elmentve a szülő telefonjába a gyerek és a vele együtt bulizó társának száma és annak szüleié is, gyorshíváshoz.
  8. Készüljünk fel előre, hogy mi a teendő, ha elhagyja (ellopják) a telefonját. Még nyugodt körülmények között gyakoroljuk be: legyen minden a felhőben is lementve (ismerje a jelszavát), tudja, hogy kell letiltani, majd jelszót változtatni, ha ellopják a telefonját, és hozzáférnek az online személyes alkalmazásaihoz (Facebook,Messenger, Instagram stb.)
  9. A gyerek telefonjában is legyen elmentve pár segélykérésre alkalmas szám, és ismerje is azokat. (Szülő, rendőrség, mentő, bankkártya-letiltás, menetrend stb.)
  10. Nézzük végig együtt az útvonalat, hogyan fognak oda-és visszajutni, hol kell átszállni, járnak-e éjszakai járatok és mikor. Van-e ahhoz érvényes jegye, bérlete,vagy ha a szülő megy érte, hol fog tudni megállni. Ennek helyét akár a telefonon, térképen (alkalmazásban) be is lehet jelölni, együtt. Számos alkalmazás (Oszkár, Bla-bla carstb.) segít a közösségi megosztásban, az oda- és visszajutás jóval pénztárcabarátabb lehet így, és biztonságosabb is, kellő körültekintéssel.

Bónusz, de az internetbiztonság szempontjából nem árt, ha

- utánanézünk az illuminált állapotban való posztolást tiltó lehetőségeknek, pl. applikációk, mint a Drunk Lock,

- megbeszéljük az intim képekkel kapcsolatos szabályokat, hogy megelőzzük a visszaéléseket,

- megvizsgáljuk a másokról készített fotók megosztásának lehetőségeit (csak a másik beleegyezésével),

- megnézünk más, adatbiztonsági szempontból fontos témát, amihez a Safer Internet Program egyéb ajánlásai is segítséget nyújtanak. (www.saferinternet.hu)

Miben látja másképp a bulizást szülő és gyerek?

A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik el a bulizást, és alapvetően biztonságban érzik magukat, amikor elmennek otthonról. A szüleik viszont aggódnak amiatt, hogy egyre több, és az éjszakában is egyre intenzívebb élményeket keresnek a fiatalok, ami összességében bajba sodorhatja őket. A fiatalok azt gondolják, hogy máshogyan vágnak bele az éjszakába, mint anno a szüleik tették, pedig alapvetően csak a külsőségek változtak – ők ma ugyanúgy buliznak, mint ahogy a szüleik tették azt 10-20 évvel ezelőtt.

Mobillal könnyebb – nagyobb a szabadság – kell a tudatosság

A megkérdezett tizen- és huszonévesek alapvetően a technikai eszközökben látják a különbséget: “...a mobil miatt könnyebb összeszervezni a találkozókat. Megtudni, hogy ki, hol, merre van, könnyebb informálódni a bulikról, hova érdemes menni, mi van aznap a városban”.

A mostani harmincas, negyvenes korosztály a mai bulik, fesztiválok hangulatát látják másmilyennek: “Szabadabb, és ezzel veszélyesebb lett a környezet. Sokkal tágabbak a határok, az erkölcsi értékek lazábbak. Nagyobb, durvább, több, gyorsabb élményekre van szükség ahhoz, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Nagyobb nyomás alatt vannak a mai fiatalok, mint régen, és ezt csak fokozott bulizással tudják kompenzálni. Az idősebbek, akik gyakran már maguk is szülők, hangot adtak félelmeiknek és aggodalmaiknak, ami a drogok elterjedtségét, vagy a túlzott alkoholfogyasztást illeti.

Tudatos okostelefon-használat a buli alatt – a fiatalok szerint:

Tudatos jelenlét

„Ha valaki a telefonján lóg, ahelyett, hogy megélné a pillanatot, azzal elveszti a buli élményét.”

Egymásra figyelés

“Nem egymással foglalkozunk, hanem sokszor egymás mellett nyomkodjuk a telefont, fotózunk, lessük a reakciókat a social media-tevékenységünkre. Egymással bulizzunk, ne a mobilunkkal!

   A fiataloknak szóló jó tanácsok (a linken az alábbi szöveg egy része: 1.10 p-es videóban)

  • Barátokkal indulj el.
  • Figyelj az italodra. Ha őrizetlenül hagytad, öntsd ki!
  • Ne viselj magadon feltűnő értékeket!
  • Az értékeidet tedd biztonságos helyre (nem, a hátsó zsebünk nem biztonságos!).
  • Legyen feltöltve a telefonod, legyenek elmentve a fontos számok gyorshíváshoz.
  • Töltsd le a fesztivál applikációját!

Kiegészítés:

  • Ismerd meg az elsősegélynyújtás alapjait, tölts le ehhez is egy appot, nézz végig videókat, gyakorolj! Elsősegélynyújtás applikáció: ITT

 Hol a sátram? Hol a társam? Mi ez a szám, ami szól?

Egy népszerű lap online változata nemrég összeszedte azokat az applikációkat, amik a fesztiválokon hasznosak lehetnek, praktikusak és kényelmesek. Ilyenek talán még tavaly sem voltak, így a szülők vagy az elsőfesztiválozók sem tudhatnak ezekről, érdemes őket megnézni: sátorkereső, barátkereső, a hallott zenét azonosító, zenekereső applikációk is van közöttük.

Valamirevaló fesztivál pedig már nincs is saját applikációnélkül (műsorfüzet, tájékozódás, keresők, biztonsági lehetőségek).A Safer Internet Program jelenlétével hamarosan induló Sziget Fesztivál appja innen érhető el például.

  Messenger chatbot segítségével elérhetők a fesztivál segítői is

A Balaton Sound az idén debütáló Safety First kezdeményezéssel egy szakértői csapat, illetve a fesztiválozók bevonásával elsőként tett konkrét lépéseket azért, hogy minél tudatosabban és biztonságosabban szórakozzanak a fiatalok.

A megoldás: az okostelefonos Messenger-alkalmazással elérhetők a fesztivál önkéntes és képzett segítői, akik ennek megfelelően gyorsan és szakszerűen tudnak beavatkozni, a bajba jutottak pedig egyszerűen elérhetik őket.

A Safety First kezdeményezést bemutató videóban a szakértők közül Dr. Zacher Gábor toxikológus, Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus, Metzker Viki DJ, valamint Henry Kettner vlogger-influencer beszélnek a problémás esetekről és azokról a praktikákról, amelyekkel könnyedén elkerülhetők az ilyen szituációk:

-          https://youtu.be/OO-dY9LXieo 

Az összeállítást készítette:Fülöp Hajnalka

 

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink